روش‌های بالا بردن اعتمادبه‌نفس کودکان

نویسنده: محمد نظمی

از مهم‌ترین مسئولیت‌های شما نسبت به سلامت روان کودکان، توجه به اعتمادبه‌نفس آن‌هاست. درواقع، افزایش اعتمادبه‌نفس کودکان به برقراری ارتباط سالم با دیگران و بالا بردن هوش اجتماعی کمک می‌کند. بالا بردن اعتماد به نفس کودک، ارتباط مستقیمی با موفقیت‌های اجتماعی و اقتصادی فرد بزرگ‌سالی دارد؛ یعنی هر چه اعتماد و عزت نفس کودک را دست‌کم بگیرید، در آینده، از همه لحااظ فرزند ضعیف‌تری خواهید داشت.

به باور و اعتمادی که کودک شما نسبت به خود دارد،‌ اعتماد به نفس گفته می‌شود. کودکی که اعتمادبه‌نفس بالایی دارد، در انجام امور روزمره و برخورد با اجتماع به خوبی عمل می‌کند و حس بهتری نسبت به خود دارد.

از آن‌جایی که شما به‌عنوان والدین نقش مهمی در افزایش اعتمادبه‌نفس او دارید، استفاده از منابع مختلف مانند کتاب‌ها و مراجعه به روانشناسِ کودک در این زمینه به شما کمک می‌کند. در ادامه به معرفی برخی از روش‌های افزایش اعتمادبه‌نفس کودکان خواهیم پرداخت.

اهمیت اعتمادبه‌نفس در کودکان

افزایش اعتمادبه‌نفس در کودکان به افزایش باورپذیری آن‌ها نسبت به خود کمک می‌کند. در نتیجه، کودک در انجام فعالیت‌ها و امور روزانه خود بهتر عمل خواهد کرد. با بهبود عملکرد کودک در فعالیت‌های روزمره، ریسک‌پذیری کودک افزایش می‌یابد.  افزایش ریسک‌پذیری باعث استقبال کودک از انجام فعالیت‌های جدید افزایش تجربه‌ها و بهبود جهان‌بینی می‌شود.

چنان‌چه کودک شما از اعتمادبه‌نفس بالایی برخوردار باشد، انتظار می‌رود در آینده بتواند در نقش یک فرد، مدیر یا رهبر موفق عمل کند چرا که کودکانی که اعتمادبه‌نفس بالایی دارند، بهتر می‌توانند محیط و افراد دور و بر خود را تحت تاثیر قرار دهند.

افزایش اعتمادبه‌نفس کودکان باعث پیش‌گیری از بروز برخی اختلالات و مشکلات روانی در کودک می‌شود. کودکانی که افسردگی یا اضطراب تجربه می‌کنند، معمولاً از کمبود اعتمادبه‌نفس رنج می‌برند.

کلاس درس و ومدرسه
اعتماد به نفس در کلاس

از دیگر فواید افزایش اعتمادبه‌نفس کودکان برقراری روابط سالم و حفظ روحیه انتقادپذیری در آن‌ها است. کودکانی که اعتمادبه‌نفس بالایی دارند، هنگامی‌که در معرض فریب و سوءاستفاده قرار می‌گیرند، کمتر از سایر هم‌سالان تحت تأثیر قرار می‌گیرند و آسیب‌های روحی و جسمی را نمی‌پذیرند.

چه عواملی اعتمادبه‌نفس کودک را تحت تأثیر قرار می‌دهد؟

عوامل مختلفی باعث کاهش اعتمادبه‌نفس در کودکان می‌شود. یکی از اصلی‌ترین عوامل کاهش اعتمادبه‌نفس در کودکان، خشونت و تنبیه فیزیکی کودک است. خشونت و تنبیه فیزیکی دقیقا مثل عاملی بازدارنده عمل می‌کند و این باور در ذهن کودک شکل می‌گیرد که لایق کتک خوردن، تحقیر و تنبیه است و به غیر خانواده، باقی افراد جامعه هم می‌توانند او را تحقیر کنند.

اگر در حضور سایر افراد خانواده یا غریبه‌ها کودک را کتک بزنید، باگذشت زمان حس اعتمادبه‌نفس را درون او خواهید کشت. علاوه بر تنبیه فیزیکی کودک، بروز تنش‌های خانوادگی مانند طلاق، مشاجره و مشکلات مالی نیز باعث کاهش اعتمادبه‌نفس کودک می‌شود.

هنگامی‌که شما به‌عنوان والدین کودک، با هر خواسته‌ای مخالفت کنید و در برابر کوچک‌ترین خطایی او را سرزنش کنید، اعتمادبه‌نفس کودک شما بسیار کاهش می‌یابد. علاوه بر این، مقایسه کودک با سایر هم‌سالانش حس شکست و خجالت را در کودک شما تقویت می‌کند و در بلندمدت، احساس رضایت را درون او خفه می‌کند.

کودک  بدون اعتماد به نفس
کودک غمگین

روش‌های افزایش اعتمادبه‌نفس کودکان

یکی از مهم‌ترین روش‌های تقویت اعتمادبه‌نفس در کودکان، تشویق کودک است. پیشنهاد می‌شود برای افزایش اعتمادبه‌نفس کودک، در برابر پیشرفت‌های او بی‌تفاوت نباشید و کودک را تشویق کنید.

نحوه تشویق کردن کودک

با آموزش ارتباط مؤثر و کارآمد به کودک، به افزایش اعتمادبه‌نفس او کمک کنید. چنانچه بتوانید استعداد کودک را به درستی شناسایی کنید و زمینه‌های رشد او را فراهم کنید، کودک شما در زمینه‌ای که علاقه و استعداد دارد پیشرفت می‌کند و بدین ترتیب، اعتمادبه‌نفس او افزایش می‌یابد.

وابستگی بیش‌ازحد کودک به شما نیز باعث کاهش اعتمادبه‌نفس او می‌شود. هرچقدر از وابستگی کودک به خود بکاهید، کودک شما در تصمیم‌گیری بهتر عمل می‌کند و بدین ترتیب، اعتمادبه‌نفس او افزایش می‌یابد.

آراستگی و ظاهر کودک از دیگر مواردی است که پیشنهاد می‌شود برای بالا بردن حس اعتمادبه‌نفس در کودک به آن توجه کنید. اگر هنگام صحبت کردن کودک تمام حواس خود را متمرکز کودک کنید، با القای حس ارزشمندی به کودک به افزایش حس اعتمادبه‌نفس او کمک می‌کنید.

کودک چسبیده به مادر
کودک خجالتی

وقتی کودک در انجام کاری شکست می‌خورد، پذیرش شکست را به او بیاموزید. با این کار به او نشان می‌دهید که ارزش او برای شما فقط در پیروزی‌های او خلاصه نمی‌شود.

با طور خلاصه و با استفاده از موارد زیر می‌توانید اعتماد به نفس کودک را تقویت کنید:

  • آموزش انجام کارهای مختلف به کودک، با توجه به سن اون. به عنوان مثال، انجام کارهای شخصی؛
  • به انتخاب کودک احترام بگذارید؛
  • در هنگام مشورت و تصمیم‌گیری در خانواده، از کودک هم نظر بپرسید؛
  • به کودک بیاموزید که روی نقاط قوت خود تمرکز کند، نه نقاط ضعف؛
  • اجازه دهید کودک در کارهای خانه و کارهای مختلف به شما کمک کند؛
  • انتقاد تند و تیز و تلخ‌زبانی را ترک کنید.

فعالیت بدنی چگونه به افزایش اعتمادبه‌نفس کودکان کمک می‌کند؟

ورزش و فعالیت‌های بدنی متناسب باعلاقه و سن کودک به افزایش اعتمادبه‌نفس او کمک می‌کند. فعالیت‌های جسمی کودک ضمن افزایش سلامت فیزیکی، باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن و رشد او می‌شود. ازآنجایی‌که انجام فعالیت‌هایی مثل دوچرخه‌سواری باعث حضور کودک در اجتماع می‌شود، تشویق کودک به دوچرخه‌سواری به روند اجتماعی شدن او کمک می‌کند و اعتمادبه‌نفس او را تقویت می‌کند.

عوامل موثر بر چاقی کودکان

برای اطلاعات بیشتر در این زمینه به چرا کودکان باید دوچرخه‌سواری کنند؟ مراجعه کنید. برای تشویق کودک به دوچرخه‌سواری، اقداماتی مانند خرید دوچرخه کودک، آموزش دوچرخه‌سواری، همراهی با او و تشویق او به ورزش به فرایند افزایش تدریجی اعتمادبه‌نفس کمک می‌کند.

دختر بچه در حال تنیس بازی کردن
ورزش کودک
از دیگر فواید انجام ورزش و فعالیت‌های جسمی در افزایش اعتمادبه‌نفس کودکان، افزایش تمرکز کودک و کمک به‌تناسب اندام او است.

جمع‌بندی

افزایش اعتمادبه‌نفس کودکان از جمله عواملی است که نیازمند توجه و پیگیری شماست. افزایش اعتمادبه‌نفس کودک به رشد مهارت‌های ارتباطی و بهبود عملکرد او در فعالیت‌های روزمره کمک می‌کند.

نقش شما در از بین رفتن اعتمادبه‌نفس کودک بسیار پررنگ است. اعمال خشونت و تنبیه فیزیکی کودک، نه گفتن و مخالفت با هر خواسته او و مقایسه کودک با سایر هم‌سالان، باعث کمبود اعتمادبه‌نفس در او می‌شود. شما با افزایش سطح دانش خود در زمینه آموزش و تربیت صحیح می‌توانید سلامت روان کودک را تا حد زیادی تضمین کنید.

پورت‌لاین تولیدکننده دوچرخه کودک، با تکیه بر دانش روز و مواد اولیه داخلی دوچرخه کودک را با بهترین کیفیت در سه سایز ۱۲، ۱۶ و ۲۰ تولید می‌کند. برای آشنایی با مدل‌ها و خرید آسان به خرید دوچرخه مراجعه کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا